„Otvorena vrata Gradske razvojne agencije“

Gradska razvojna agencija CIDEA organizovala je događaj pod nazivom “Otvorena vrata Gradske razvojne agencije” za predstavnike lokalnih i republičkih institucija, udruženja građana, predstavnike kompanija i građane na kojima su predstavljeni neki od najvažnijih projekata ove agencije, ali najavljeni i budući projekti.

Svoja iskustva u saradnji na projektima sa Gradskom razvojnom agencijom iznijeli su direktorica Centra “Zaštiti me” Zorica Vasilić, direktor Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slučanja i govora Saša Tatić, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Draško Ilić, direktor Tehničke škole u Banjoj Luci Vladimir Kuvalja, predstavnica kompanije “Elas” Svjetlana Vukadinović, VD šefa Odsjeka za privredu i preduzetništvo u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoja grada Banja Luka Maja Knežević, kao i Maja Starčević, koja je zahvlajujući jednom od projekata CIDEA-e osnovala sopstveni biznis.

Na događaju je istaknuto da je samo u protekloj godini uloženo više od 2 miliona maraka iz evropskih i drugih inostranih fondova, a kroz razne projekte, obučeno više od 300 lica u sektoru tekstila, metala, građevine, ugostiteljstva i preduzetništva, koji su nakon obuke, i zaposleni u brojnim partnerskim kompanijama i javnim ustanovama.

Poseban osvrt napravljen je i na projekat “Poboljšanje pristupačnosti i dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga za poboljšanje kvaliteta socijalne uključenosti djece i omladine sa smetnjama u razvoju”, koji je provođen u saradnji sa partnerima iz Banja Luke, Zadra i Podgorice.

Veliki značaj Agencije je i u razvoju Turističko-rekreativnog centra “Manjača”, kao i u pripremi za nominaciju za izbor najljepšeg sela na svijetu, rekao je direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Draško Ilić . Zahvaljujući tome, dodaje Ilić, između ostalog, Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu najboljih turistička sela na svijetu i među 52 sela, Krupa na Vrbasu je označena kao najljepše selo u BiH koje treba posjetiti u sljedećoj godini.  

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović najavio je nove projekte i naglasio kako  upravo ovih dana počinje realizacija jednog projekta na kojeg  su veoma ponosni.

-Ja bih da napomenem jedan projekat koji nam je prošao prije nekih desetak dana. To je projekat opremanja sredstvima za praktičnu nastavu banjalučke Tehničke škole. To je projekat vrijedan 700 000 KM. Riječ je o njemačkom fondu koji će finansirati ovaj projekat, dok smo sa Evropskom unijom u pregovorima oko milionskog projekta za razvoj infrastrukture kulturnih i kreativnih industrija u Banjaluci. Još je rano da sve otkrivamo, ali za sve imamo podršku Velike Britanije jer nam u Banjaluku dolazi direktor Warner Bros studija koji će biti podrška na razvojnom dijelu tog projekta.

Najavljujući nove aktivnosti, Milanović je naglasio da će i ove godine biti organizovan Dunavski biznis forum. Kaže da je prošlogodišnji jako dobro odjeknuo te da će Banjaluka nastavitim sa organizacijom ovog poslovnog foruma.

U OSTALIM VIJESTIMA