Metal

Sektor metalske i elektro industrije je najznačajniji sektor prerađivačke industrije, sa stanovišta ostvarene industrijske proizvodnje, ostvarenog izvoza i broja zaposlenih radnika u Republici Srpskoj.

Ostvaruje 27,4% ukupne ostvarene proizvodnje prerađivačke industrije, 28% ukupno ostvarenog izvoza prerađivačke industrije, te zapošljava 35,9% ukupno zaposlenih radnika prerađivačke industrije.

U RS u ovom sektoru posluje 457 preduzeća, koja zapošljavaju 11.458 radnika. Ova preduzeća se bave proizvodnjom baznih metala, metalnih proizvoda, mašina i opreme, računara, elektronskih i optičkih proizvoda, električne opreme, motornih vozila, prikolica i poluprikolica, ostalih saobraćajnih sredstava. Najveći broj preduzeća posluje u podsektoru Proizvodnja metalnih proizvoda i Proizvodnja  baznih metala i metalnih proizvoda.

U Banjaluci trenutno u sektoru metаlske i elektro industrije posluje 65 preduzeća, od toga 49 u metalskoj, a ostali u elektro industriji. Najveći broj ovih preduzeća bavi se mašinskom obradom metala i proizvodnjom gotovih proizvoda od metala. Sektor Metal – APIF 2018

U Banjaluci posluje i 52 preduzetničke radnje sa djelatnošću mašinske obrade metala i proizvodnje ostalih proizvoda od metala  koja imaju tendenciju rasta i razvoja i mogućnost udruženog nastupa na tržištu.

Sektor metal SP 2018

Prosječna bruto plata radnika u prerađivačkoj industriji je oko 968 KM.

U OSTALIM VIJESTIMA