Otvoreno „pametno autobusko stajalište“ u Banjoj Luci

Banja Luka je danas, na lokaciji kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima, dobila prvo „pametno autobusko stajalište“ koje predstavlja produkt domaće pameti i prvo je ovakve vrste u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.

Stajalište je danas predato na upotrebu građanima Banje Luke, a ovom činu je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će Banja Luka u mnogim segmentima nastojati da bude prva u regionu, odnosno, korak ispred vremena.

– Sa ovakvim projektom smo prvi u regionu i to predstavlja veliki poduhvat za Banju Luku, ali ne bi trebalo da bude izuzetak. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom projektu, u nadi da ćemo zajedno realizovati još mnoge projekte u Banjoj Luci. U tom smislu, Banja Luka će biti potpuno otvoren grad. Za nas je veoma važno to što su ovaj projekat realizovali banjalučki stručnjaci i želim da pozovem sve ljude koji se bave inovacijama da se jave, jer su Kabinet gradonačelnika i Gradska uprava otvoreni za sve nove ideje – poručio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, izgradnja prvog „pametnog autobuskog stajališta“ je odličan uvod u ono što će Grad činiti u oblasti javnog prevoza. Stanivuković je istakao da je plan Grada da se u toku ove godine relaizuju 32 slična projekta na terioriji grada i da sve bude završeno tokom ljeta.

-Raspisaćemo javni poziv kako bismo obnovili naša autobuska stajališta, a autobuska stajališta koja se trenutno nalaze u centru, izmjestićemo u one dijelove grada gdje stajališta nema. Naša osnovna ideja je da gradski prevoz podignemo na viši nivo i da ga što više građana koristi. Dok je u Evropi taj procenat oko 30 odsto, kod nas je tek 10 odsto i naša je namjera da, za početak, to bude barem 15 do 20 odsto. Samo na taj način, od Banje Luke možemo da napravimo zeleni grad, sa manje zagađenja i više održivih rješenja, jer Banja Luka, u infrastrukturnom smislu, već polako iscrpljuje mogućnosti za smanjenje saobraćajnih gužvi. Javni prevoz je najbolji i najvažniji način da to učinimo – rekao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada, Mladen Ilić, koji je takođe prisustvovao današnjem događaju, izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ovog značajnog projekta.

– Ovo je očit primjer razvoja Banje Luke u svakom njegovom segmentu, a razvoj inovativnih tehnologija je izuzetno važan i iskreno se nadam da ćemo nastaviti u ovom pravcu. Nadam se da će ovo stajalište koristiti mnogi građani i na taj način olakšati posao i prevoznicima, a vjerujem da ćemo uskoro u gradu imati više ovakvih stajališta – istakao je Ilić.

Direktor Gradske razvojne agencije, Mario Milanović, naveo je da je Gradska razvojna agencija konceptualno razvila ovaj projekat i predala ga Gradu, Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i UNDP-u na finansiranje.

– Izvođač radova je preduzeće „Telemaks“ iz Banje Luke koje je, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekat „pametnog stajališta“. Sve što vidite ovdje je napravljeno uz pomoć domaće pameti na što smo posebno ponosni. Stajalište je moderno i funkcionalno i sadrži sve ono što nosi novo vrijeme. Stajalište može generisati i prihode u gradski budžet, jer je moguće iznajmiti reklamni prostor na elektronskom displeju – kazao je Milanović.

Vlasnik preduzeća „Telemaks“, Arijana Maksimčuk, rekla je da ova firma proizvodi „pametni“ urbani mobilijar i da su već u našem gradu realizovali nekoliko projekata.

– Srećni smo što smo završili ovako lijep projekat. Ovo je prvo „pametno autobusko stajalište“ u zemlji i zaštićen proizvod. Nadamo se da će lokalna zajednica u budućnosti, zajedno sa nama, raditi na podizanju svijesti stanovništva kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – navela je Maksimčuk.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci, Goran Vukmir, istakao je da je ovo samo jedan od deset projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima.

– Tehnologija ne bi trebalo da služi sama sebi već da rješava probleme ljudi. Ovo je odličan primjer kako integrisati tehnologije i riješiti određeni problem. Pilot projekti koje sprovodimo su samo početak procesa u kojem bi Banja Luka trebalo da razvije viziju pametnog grada i razvoja, a za ovaj projekat je izdvojeno 50.000 KM – zaključio je Vukmir.

Prvo „pametno autobusko stajalište“ opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično. Takođe, na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

U OSTALIM VIJESTIMA