Beskamatna kreditna linija za obuke iz programiranja i informacionih tehnologija

U okviru projekta MarketMakers „Pilot projekat finansijskog mehanizma finansiranja IT obuke sa odloženom otplatom“ koji finansira Vlada Švajcarske, pripremljen je mehanizam podrške provođenju obuka iz oblasti programiranja i informacionih tehnologija. Obuke su namijenjene mladim, nezaposlenim osobama koje imaju želju da steknu praktična i tražena znanja u oblasti programiranja i informacionih tehnologija, a nemaju novca da takve obuke plate.

Provedena istraživanja u okviru projekta su pokazala da veliki broj mladih ima želju da se usavršava u ovoj oblasti, ali to ne može zbog nedostatka novca kojim bi platilo relativno skupe obuke. Zato veliki potencijal koji postoji u ovoj oblasti ostaje neiskorišten, a velika tražnja za programerima i stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija na tržištu rada ostaje nezadovoljena.

Saradnjom projekta MarketMakers, Agencije za razvoj preduzeća Eda iz Banjaluke, MF banke i izvođača obuke (preduzeća Lanaco i Technetis iz Banjaluke), postignut je dogovor o formiranju beskamatne kreditne linije kod MF banke, tako da polaznici obuka treba da plate samo 20% troškova tokom obuke, dok za preostalih 80% mogu da dobiju kredit od MF banke. Prednost je i to što polaznici obuke ne plaćaju kamatu na taj kredit (dakle, vraćaju onaj iznos koji pozajme), a počinju ga vraćati tek nakon 9 mjeseci, što bi trebalo biti dovoljno vremena da pronađu posao sa novostečenim znanjima i vještinama.

Projekat podržava i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske sa ciljem uspješnog lansiranja novog mehanizma podrške.

Vjerujemo da će na ovaj način obuke iz programiranja i informacionih tehnologija postati dostupnije, te da će mlade osobe prepoznati ovu priliku i pohađati praktične obuke koje im mogu obezbijediti posao i bolju budućnost.

Više informacija o ovim obukama i njihovom načinu finansiranja je dostupno na veb-stranicama kompanija koje izvode obuke – Lanaco i Technetis.

MarketMakers projekt je podržan od Vlade Švicarske, a implementira ga konzorcij Helvetas i Kolektiv / Posao.ba.

U OSTALIM VIJESTIMA