Cidea i Bit alliance potpisali memorandum o saradnji s ciljem unapređenja softverske industrije

Gradska razvojna agencija Banjaluka i udruženje najvećih softverskih kompanija u BiH “Bit alijanse” potpisali su danas u Banjaluci memorandum o saradnji s ciljem unapređenja softverske industrije, kao i tehničko-tehnoloških dostignuća.

Memorandum su potpisali direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka Mario Milanović i generalni direktor “Bit alijanse” Armin Talić.

Talić je rekao novinarima da je softverska industrija jedna od onih za koju mogu garantovati da ostavlja mlade u BiH jer im nudi dobre i stabilne plate, koje iznose oko 2.000 KM.

On je istakao da softverska industrija u BiH i u regionu bilježi izuzetan rast, i u kontekstu prihoda i broja zaposlenih.

“Osim toga, ova industrija bilježi i deficit od oko 6.000 radnih mjesta”, naveo je Talić.

On je naglasio da je cilj “Bit alijanse” da prilagođavanjem legislative bude omogućen razvoj IT gimnazija i dvogodišnjih studija na fakultetima, da bi bio uduplan broj kadra u ovoj industriji.

Talić je naveo da “Bit alijansa” okuplja više od 40 IT kompanija iz BiH, od čega je osam najvećih iz Republike Srpske.

“Gradska razvojna agencija nam je važan partner, uz čiju pomoć želimo da napravimo bolje okruženje za mlade koji imaju afinitete prema softverskoj industriji”, rekao je Talić.

Milanović je istakao da će memorandum doprinijeti razvoju novih kadrova, odnosno osposobljavanju mladih ljudi da rade u industriji informacionih tehnologija /IT/, koja je perspektivna i može da kreira nova radna mjesta.

“U planu nam je pronalaženje poslovnog prostora, koji bi predstavnicima `Bit alijanse` služio kao trening centar za mlade, gdje bi mogli dalje da se prekvalifikuju za softver inženjere ili programere”, rekao je Milanović novinarima.

U OSTALIM VIJESTIMA