Cidea: “Otvorena diskusija o kulturnoj i kreativnoj industriji 29.05.2019. od 12 do 14 časova u Staklencu”

Gradska razvojna agencija organizuje Otvorenu diskusiju sa Ivanom Nikolić Popović, predsjednicom Hrvatskog klastera konkurentosti kulturnih i kreativnih industrija, koja će se održati 29. maja u muzičkom paviljonu “Staklenac” od 12 do 14 časova. Ivana će govoriti o prilikama i izazovima u kulturnoj i kreativnoj industriji, djelovanju kroz klaster, modelima finansiranja projekata i aktivnosti, kao i konkretnim primjerima projekata iz grada Zagreba. Želimo da upoznamo što veći broj aktera u kulturi i kreativnim industrijama Banjaluke, kako bi se u budućnosti kroz povezivanje ostvario što značajniji potencijal u realizaciji projekata i jačanju kreativne industrije.

Ivana Nikolić Popović rođena je 1966. godine u Zagrebu. Pohađala i diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, pohađala Accademia di belle Arti u Veneciji u trajanju od godinu dana i pohađala i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu odjel Slikarstva. Kraće vrijeme je živjela i radila u Americi. Pokrenula je nekoliko preduzentničkih projekata, a trenutno uspješno vodi vlastitu kompaniju Brendsfera, predsjednica je udruženja Mreža za razvoj i kreativnost – MRAK te kao predavač je deset godina predavala na Tekstilno tehnološkom fakultetu na kolegijumu Prezentacijski praktikum i četiri godine na kolegijumu Modna ilustracija, a 2017. izabrana kao spoljni saradnik Akademije likovnih umjetnosti na interdisciplinarnom kolegijumu Kreativni laboratorij. Za svoj rad primila je nekoliko značajnih nagrada. Kao EU Ambasadorica preduzetništva žena od 2010. godine je držala mnoge radionice i motivaciona predavanja. Odlično poznaje područje brendiranja, komunikacije, kreativnosti i područje kreativnih i kulturnih industrija.
Posjeduje veliko iskustvo u razvoju i koordinaciji komunikacijskih i brending projekata iz područja vladinih projekata, DOP, kreativnih i kulturnih industrija, kulture, edukacije, umjetnosti. Imala je samostalne izložbe u Galeriji Lotrščak i galeriji ERSTE banke te je učestvovala na Zagrebačkom salonu. Objavila je brojne članke iz područja kreativnosti i odnosa s javnošću te održava predavanja kao gost predavač i učestvuje u izradi mnogih razvojnih strategija. 2012. godine je upisala doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti na temu „Multi-dimenzionalni likovno-umjetnički elementi i percepcija kao alat za razvoj kreativnosti“. Od 2013. godine izabrana je za predsjednicu Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a 2017. godine izabrana za zamjenicu predsjednika Zajednice kreativnih i kulturnih industrija pri HGK.
Autorica je i voditeljica mnogih društveno angažovanih i kulturno-umjetničkih projekata od kojih su neki skoriji Kreativni gradovi Hrvatske, Projekt Ilica, Mjesec kreativnih i kulturnih industrija, Dani kreativnosti i inovativnosti, Nagrada za kreativnost i inovativnost.

U OSTALIM VIJESTIMA