Gradska razvojna agencija Banja Luka uspješno realizovala razmjenu iskustava za 180 učenika banjalučkih srednjih škola sa partnerima iz Velenja

Učenici tri banjalučke srednje škole, Gimnazije, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, njih ukupno 180 u pratnji svojih profesora, posjetili su Velenje u periodu od 18.3.2019. do 21.3.2019. godine. Učenici su imali priliku da obiđu obrazovne ustanove, slušaju  zanimljiva predavanja o Evropskoj Uniji, novim tehnologijama, uslovima za školovanje te da posjete centre za praktičnu obuku i povezivanje sa privredom, inkubator za startup-e Savinjsko Šaleške regije, kao i znametosti grada Velenja.

Gradska razvojna agencija Banja Luka i Razvojna agencija Savinjsko Šaleške regije iz Slovenije, implementirali su zajednički  projekat „The way forward“  koji se finansira iz EU programa „Evropa za građane“ u vrijednosti od 50.000,00 KM. Sredinom 2018. godine, razvojne agencije su pripremile projektnu aplikaciju te istu kandidovale na poziv u okviru mjere „Town Twining“.

Glavni cilj projektnih aktivnosti je promocija „aktivnog evropskog građanstva“ kao podrška uključivanju u procese evropskih integracija. Kroz projekat je intenzivirana saradnja projektnih partnera te je obezbijeđen prenos znanja i iskustava između učenika srednjih škola  Banje Luke i Velenja iz Slovenije.

Sastavni dio posjete Velenju bio je i poseban program za predstavnike Grada Banja Luka, Gradske razvojne agencija Banja Luka i Turističke organizacije Banja Luka. Dio progama su bile studijske posjete  primjerima dobre prakse mehanizama podrške obrazovanju, osposobljavanju radne snage, pokretnju biznisa i razvoju turizma  kroz Poslovni inkubator Velenje, Centar za praktičnu nastavu Velenje, i Turistički centar Velenje. Direktor Gradske razvojne agencije Banja Luka, Mario Milanović, načelnik odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Neven Stanić i direktorica Turističke organizacije Banja Luka, Irena Radojević, imali su organozovan prijem kod gradonačelnika Velenja, kao i sastanak sa predstavnicima razvojne agencije Savinjsko Šaleške regije.

Gradska razvojna agencija Banja Luka je sa Razvojnom agencijom Savinjsko Šaleške regije pripremila još 3 nova projekta. Gradska razvojna agencija je član Mreže Teris te je sa pomenutom razvojnom agencijom do sada pripremila 4 projektne aplikacije.

Vise informcija na web stranicama: www.cidea.org, http://thewayforward.link/.

 

U OSTALIM VIJESTIMA