Gradska razvojna agencija učestvovala na izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2017“

Savez inovatora Republike Srpske i Udruženje inovatora grada Banja Luka organizovali su, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka, 19. međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST MLADIH 2017”. Izložba se ove godine održava pod motom „Iskažite vašu inventivnost i efikasnost“, a  posvećena je zajedničkim naporima cijelog svijeta za globalno očuvanja planete i 22. aprilu – Danu Grada Banja Luke.

Na izložbi je  predstavljeno 330 radova od oko 600 izlagača iz BiH, devet azijskih, afričkih i evropskih zemlja (Srbija, Ruska federacija, Indija, Malezija, Kazahstan, Tajvan, Austrija, Švedska i Egipat) te 18 osnovnih i 21 srednja škola, dva fakulteta i više privatnih preduzeća.

Gradska razvojna agencija, pored učestvovanja u organizaciji izložbe, učestvuje i kao član međunarodnog stručnog žirija za izbor najbolje inovacije. Da je sajam inovacija odlična prilika za mlade naveli su kako učesnici sajma tako i predstavnici Ministarstva nauke i tehnologije i Grada Banje Luke. Brojni učesnici su upravo na ovakvim mjestima bili primjećeni i njihove inovacije su prepoznate u zemlji  i  inostranstvu. Značajan broj radnih mjesta otvorili su inovatori koji su uspjeli svoju inovaciju pretvoriti u biznis. Neki od poznatijih proizvoda su  flamestick (B. Branković), kesten pire (V. Đudurović),  mini vjetroelektrane  (S.Tošić), vakuum presa za savijanje lameliranog drveta (Z. Višt), uređaj za izradu reklama i dekoracija od stiropora (S. Tatić) itd.

Za najuspješnije radove, autore, mentore, škole i udruženja predviđena su  medalje, specijalna  priznanja i vrijedne nagrade koje su obezbijedili sponzori.

U OSTALIM VIJESTIMA