Gradska razvojna agencija i Centar za razvoj poljoprivrede i sela posjetili uspješna seoska domaćinstva u Sloveniji

Predstavnici Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka su boravili u Sloveniji od 15. do 17.12.2019. godine, u okviru radnih sastanaka mreže TERIS (mreža razvojnih agencija zemalja zapadnog Balkana). Mrežu TERIS čine razvojne agencije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Ova posjeta je upriličena kako bi se naše lokalne institucije upoznale sa primjerima dobre prakse na seoskim domaćinstvima u Sloveniji.

Posjećena su uspješna domaćinstva, od kojih se posebno izdvajaju Poljoprivredna zadruga Šmarje i Vinarija Mramor (uspješna porodična priča), kao i Minoritski samostan Olimje gdje se još uvijek proizvode razni čajevi i tinkture od ljekovitih biljaka. Posjećen je glamurozni kamp – Glamping Olimia, koji turistima nudi luksuzni smještaj i usluge u blizini hotela i bazena sa termalnom vodom.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela će pomenute primjere dobre prakse nastojati da uspostavi i na seoskim domaćinstvima u okolini Banjaluke, posebno na Manjači, a predstavnici Agencije će aplicirati na pozive za dodjelu sredstava od donatora za dalju realizaciju tih aktivnosti.

U OSTALIM VIJESTIMA