OBJAVLJEN 4. JAVNI POZIV ZA KORIŠTENJE SREDSTAVA CHALLENGE FONDA ZA INOVATIVNE POSLOVNE IDEJE

Challenge program je uspostavljen uz pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA i implementira se tokom četiri godine kroz projekat Challenge to change – C2C od strane Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća – RARS.

Cilj implementacije ovog projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH kroz realizaciju inovativnih ideja, kao i jačanje saradnje Švedske i BiH. Challenge fond ima na raspolaganju oko 3 mil EUR, koji je dostupan privrednicima sa područja BiH i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

U okviru projekta C2C objavljen je poziv za preduzetnike koji prepoznaju mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima se može unaprijediti poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim grupama. Ukoliko ste preduzetni i inovativni, prepoznajete mogućnosti i prilike za razvoj novih proizvoda, usluga ili unapređenje postojećih procesa, kojima možete unaprijediti svoje poslovanje ili omogućiti pristup širim društvenim grupama, onda Challenge fond predstavlja pravog partnera za saradnju i podrušku u realizaciji vaših inovativnih ideja.

Za startap biznise koji su registrovani najmanje šest mjeseci i ne starije od dvije godine maksimalan iznos granta je 10.000 EUR, a za privredne subjekte sa do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta je 30.000 EUR

Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci, navodi se na sajtu RARS-a.

Partner u projektu je i region Ostergotland u istočnoj Švedskoj.

Sve aplikacije će biti ocijenjivane prema tri kriterijumima: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije se podnese u elektronskoj formi u skladu s uputama koje se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.

Rok za podnošenje aplikacija je 16. juli 2019. godine do 16.00 časova.

U OSTALIM VIJESTIMA