Objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava MSP-ovima za sprovođenje mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji finansira UNPD kroz projekat Zeleni ekonomski razvoj GED.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 23. oktobra 2023. godine do 17.00 časova.

Osnovni ciljevi projekta su:

1.       smanjenje troškova javnih sredstava na potrošnju energije i vode (povećanjem energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije) i

2.       stvaranje povoljnog ambijenta za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti uz istovremeno kreiranje „zelenih radnih mjesta“.

Na predmetni poziv mogu se prijaviti mala i srednja preduzeća koja su registrovana najmanje dvije godine prije objave poziva, a koja imaju maksimalno 250 zaposlenih.

Projekat GED će za sufinansiranje odabrati prihvatljive mjere za podršku u iznosima:

1.            Obnovljivi izvori energije, industrijska/procesna energetska efikasnost, energetska efikasnost objekta, će se subvencionisati iznosom do 10 % od ukupne investicije kroz subvencioniranje kamate kredita ili do maksimalno 40 000 KM – najmanje 14 MSP-ova;

2.            Podrška uvođenju sistema upravljanja energijom EN ISO 50001/EN 16001, će se subvencionisati iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova uvođenja sistema upravljanja energijom – najmanje dva MSP-a i

3.            Izrada energetske revizije će se subvencionisati u cijelosti do maksimalnog iznosa od 10 000 KM – za sedam MSP-ova.

U prilogu vam dostavljamo Smjernice za podnosioce prijava, a detaljne informacije o pozivu dostupne su OVDJE.

Molimo aplikante iz Republike Srpske da na mejl fondovieu@meoi.vladars.net potvrde prijavu prijedloga projekta u okviru ovog poziva.

U slučaju da želite da primate obavještenja o otvorenim pozivima za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru drugih programa i fondova EU ili ukoliko ne želite da ubuduće primate obavještenja o otvorenim pozivima, molimo da nas obavijestite na adresu elektronske pošte fondovieu@meoi.vladars.net.

S poštovanjem,

U OSTALIM VIJESTIMA