ODRŽAN DOGAĐAJ “OTVORENA DISKUSIJA NA TEMU KLASTERA KULTURNIH I KREATIVNIH INDUSTRIJA” KREATIVNA I KULTURNA INDUSTRIJA DOPRINOSE EKONOMSKOM RAZVOJU I NAPRETKU DRUŠTVA

Održana Otvorena diskusija sa Ivanom Nikolić Popović, predsjednicom Hrvatskog klastera konkurentosti kulturnih i kreativnih industrija, 29. 05. 2019. godine u Muzičkom paviljonu – Staklenac u Banjaluci.  Otvorenu diskusiju, u organizaciji Gradske razvojne agencije – Cidea Banja Luka, otvorio je pozdravnim govorom rukovodilac agencije gospodin Mario Milanović, sa željom da prezentacija HKKKI podstakne na slične inicijative u Banjaluci. Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentosti kulturnih i kreativnih industrija, prisutnim učesnicima je predstavila ulogu, rad, ključne rezultate, konkretne primjere, prednosti i mogućnosti za zemlju koja ima klaster, statističke podatke, te otkrila koliko kreativne i kulturne industrije doprinose ekonomskom razvoju jedne zemlje, kao i koliki potencijal nudi za nova radna mjesta. Nakon prezentacije Ivana Nikolić Popović je kroz moderirani razgovor sa Dijanom Tepšić, kreativnom direktoricom Play Team-a, razgovarala i o izazovima, trendovima, modelima saradnje sa lokalnim, republičkim, regionalnim i međunarodnim institucijama i organizacijama. Prisutni učesnici su imali i mnogobrojna pitanja, te je događaj završen u veoma dinamičnoj atmosferi, sa smjernicama i preporukama za osnivanje i rad klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija, koji itekako može doprinijeti razvoju društva, ekonomskom napretku, unapređenju kulturne i kreativne industrije, kao vodećih brzo rastućih industrija, koje itekako doprinose razvoju i napretku jedne zemlje.  Događaj “Otvorena diskusija na temu klastera kulturnih i kreativnih industrija” organizovan je s ciljem pokretanja klastera u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini.

Ivana Nikolić Popović rođena je 1966. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, pohađala je “Accademia di belle Arti” u Veneciji, te diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Slikarstvo. Živjela je i radila u Americi. Pokrenula je nekoliko preduzentničkih projekata, a trenutno uspješno vodi vlastitu kompaniju Brendsfera. Predsjednica je udruženja Mreža za razvoj i kreativnost – MRAK. Predavačica je više od deset godina na Tekstilno tehnološkom fakultetu na kolegijumu Prezentacijski praktikum, te četiri godine na kolegijumu Modna ilustracija, a 2017. izabrana kao spoljna saradnica Akademije likovnih umjetnosti na interdisciplinarnom kolegijumu Kreativni laboratorij. Za svoj rad primila je i nekoliko značajnih nagrada. Kao EU Ambasadorka preduzetništva žena od 2010. godine, je govornica na mnogobrojnim konferencijama i radionicama. Objavila je brojne članke iz oblasti kreativnosti i odnosa s javnošću, te učestvuje u izradi mnogih razvojnih strategija. 2012. godine je upisala doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti na temu „Multi-dimenzionalni likovno-umjetnički elementi i percepcija kao alat za razvoj kreativnosti“. Od 2013. godine, izabrana je za predsjednicu Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a 2017. godine je izabrana za zamjenicu predsjednika Zajednice kreativnih i kulturnih industrija, pri HGK. Autorka je i voditeljka mnogih društveno angažovanih i kulturno-umjetničkih projekata, kao što su: Kreativni gradovi Hrvatske, Projekt Ilica, Mjesec kreativnih i kulturnih industrija, Dani kreativnosti i inovativnosti, Nagrada za kreativnost i inovativnost.

U OSTALIM VIJESTIMA