Održan okrugli sto na temu „Jačanje saradnje privrede i obrazovnih institucija“

 U periodu od 24. do 26. oktobra, u prostorija Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, održava se Međunarodna naučna konferencija i poslovni forum REDETE 2019, koju sedmu godinu za redom organizuje Ekonomski fakultet Banja Luka.

U sklopu konferencije, održan je Okrugli sto na temu „Jačanje saradnje privrede i obrazovnih institucija“ u organizaciji Gradske razvojne agencije Banja Luka (CIDEA).

Pored gostiju iz Srbije, Slovenije i BiH, Okruglom stolu su prisustvovali direktori srednjih stručnih škola u gradu Banja Luka, predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore, Odjeljenja za privredu Gradske uprave, Bit alijanse, proizvodnih firmi, IT kompanija, Razvojne Agencije Prijedor i drugi relevantni akteri kada je ova tema u pitanju.

U cilju efikasnog približavanja tržišta rada i obrazovnog sistema te obezbjeđivanja deficitarnih zanimanja prema potrebama tržišta rada, tema ovogodišnjeg okruglog stola je upravo saradnja privrede i obrazovnih institucija. Na početku okruglog stola su prikazani primjeri dobre prakse. Gospodin Martin Bratanič, direktor Regionalne razvojne agencije Posavje je govorio na temu „Posavska stipendijska šema“ kao način podsticanja upisa u stručne škole. Gospodin Siniša Kojić direktor Politehničke škole iz Kragujevca i predsjednik Savjeta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Srbije je govorio na temu „Dualno obrazovanje, uspješan model saradnje škole i privrede u cilju kvalitetnijeg obrazovanja“. Gospodin Daniel Radić, predstavnig GIZ-a u BiH je govorio o implementaciji projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ koji je implementiran na području BiH, problemima i izazovima sa kojima su se susreli u implementaciji.

Nakon uvodnih izlaganja i primjera dobre prakse koje su čuli, učesnici su se uključili u raspravu i izložili svoje probleme i iskustva, a takođe naveli i sve dobro što je urađeno po pitanju ovih problema. Zaključak okruglog stola je, da se ne smije više odlagati reforma obrazovnog sistema u koju se trebaju uključiti svi, te zajedničkim snagama prilagoditi sistem tržištu rada.

U OSTALIM VIJESTIMA