Održan Sajam zapošljavanja “BL 2019”

U Banjaluci je u srijedu 16.10.2019. održan Sajam zapošljavanja “BL 2019”, na kojem  je učešće uzelo više od 50 privrednih subjekata sa ponuđenih oko 350 radnih mjesta iz različitih sektora.

Svake godine akcent se tematski daje nekom od sektora, pa je tako ove godine bio na kreativnim i kulturnim industrijama. Premijerno je predstavljen Klaster kreativnih i kulturnih industrija KREDA. Održana su četri panel diskusije na teme koje su trenutno najzanimljivije u oblastima kulturnih i kreativnih industrija. Podržano je par organizacija koje su promovisale svoje članove, proizvode i rad. Predstavljeni su njihovi prethodni a i aktuelni projekti. Prezentovane su mogućnosti i potrebe za razvoj ove industrije.

Teme panela bile su :  “Potencijali kreativne i kulturne industrije”, “Umjetnost kao pokretač društva”, “Kako od sebe napraviti brend” i “Od hobija do biznisa”.

Cilj Sajma bio je da poveže poslodavce koji traže radnu snagu sa onima koji traže posao, ali i da se mladim ljudima omogući da na jednom mjestu vide koji su to profili traženi na tržištu rada, te da se u skladu sa njima možda i prekvalifikuju.

Izjave nekih od izlagača:

Direktor prodaje Štamaprije “Atlantik BB” Bojana Radić rekla je da konstantno teže tehnološkom i usavršavanju radne snage u kompaniji.
– Nudimo radna mjesta koja su nam deficitarna, a to je kadar u procesu proizvodnje, trebaju nam radnici na velikim štamparskim mašinama, kao i radnici u procesu dorade – dodala je Radićeva.

Ona je istakla da je kompanija, zbog manjka radne snage, spremna na dogovor o visini plate, kao i na stvaranje mogućnosti napredovanja u poslu, te da se u skladu s tim poveća i plata.

Bojan Dragišić iz Kreativne agencije “Plej tim” Banjaluka rekao je da je u kreativnoj industriji sve veća potreba za radnom snagom, te da se u Agenciji trude da organizuju edukaciju mladih koji imaju kreativni potencijal.

– Trenutno smo u potrazi za montažerom, grafičkim dizajnerom, te kadrom za video-animaciju. Uvijek smo raspoloženi za nove ljude, koji su spremni da uče i stvaraju, naročito jer su mladi kod nas veoma kreativni, te im treba pružiti priliku da svoj potencijal pokažu i oblikuju – dodao je Dragišić.

Direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih Banjaluka Zoran Vuković rekao je da ova ustanova trenutno ima aktivnih 28 vrsta obuka, između ostalog u oblasti prerade drveta i metala.

Izvor: www.blmojgrad.com (Izjave nekih od izlagača)

U OSTALIM VIJESTIMA