Održana finalna konferencija ASIQ projekta

Održana finalna konferencija projekta „Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju“ – ASIQ“. 

U Banjaluci je, 15. decembra 2021. godine, održana finalna konferencija projekta „Poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga radi poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju“ – ASIQ“. 

Nažalost, zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 konferencija je organizovana kombinovano, tj. uživo i putem online platforme za učesnike iz Hrvatske i Crne Gore.

Na konferenciji je prikazan dokumentarni film „Ko smo mi – ASIQ projekat“, a svi partneri su pripremili zajedničku prezentaciju koja je prisutne provela kroz proces provođenja projekta, provedene aktivnosti nabavke opreme za senzornu integraciju, asistivne tehnologije i ORL, rekonstrukciju objekta, nabavku vozila za prevoz učenika, obuke stručnog kadra, te postignute projektne ciljeve i projektne indikatore. Urađeno kroz projekat je dovelo do značajnog poboljšanja dostupnosti, kvaliteta i unapređenja socijalnih i zdravstenih usluga, kao i izvođenja procesa nastave za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju u partnerskim ustanovama u regijama koje pokrivaju.

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Banja Luka, Misije OSCE u Bosni i Hercegovini – Odijeljenje za obrazovanje kancelarije Banja Luka,  i ostali učesnici konferencije su uputili pohvale i čestitke za sve što je u okviru postavljenog vremenskog okvira postignuto projektom, s posebnim osvrtom da je to urađeno u vremenu COVID-19  pandemije.

Projekat ASIQ, vrijednosti  575. 122,00 EUR, finansira EU kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a traje od 1. jula 2020. do 31. decembra 2021. godine.

Gradska razvojna agencija Banja Luka je vodeći partner projekta, a partneri i direktni korisnici projekta su JU Centar „Zaštiti me“ Banja Luka, JU „Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora“ Banja Luka, JU „Resursni centar za djecu i mlade“ Podgorica i O.Š. „Voštarnica“ Zadar.

U OSTALIM VIJESTIMA