Održana radionica na temu Poboljšanje okvira za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije kroz jačanje administrativnih kapaciteta opština

Dana 04.10.2017. održana je radionica u Banjaluci u sklopu grant šeme BACID koja je finansirana od strane Austrijske razvojne agencije (ADA) a kojom upravlja Austrijska asocijacija gradova i opština (AACT) i KDZ Centar za istraživanje javne administracije.

Program su svečano otvorili Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije (CIDEA) i Boris Srdić, Projektni menadžer iz opštine Prijedor – PREDA-PD, koji su ujedno, skupa s Joanneum Research iz Graca partneri na projektu.

Program je moderirao Nihad Harbaš, konsultant, a predstavnici organizacija Starfish Energy, GIZ, IFC i Joanneum Research upoznali su učesnike s materijom i glavnim izazovima s kojima se lokalne zajednice uopšteno susreću kada su u pitanju administrativni kapaciteti opština i procedure za izdavanje dozvola.

U drugom dijelu dana učesnici događaja interaktivno su sudjelovali u diskusijama i prezentovali ideje i preliminarnu mapu puta, odnosno rješenja  koja će omogućiti efikasniju saradnju, kao i smanjenje postojećih rizika vezanih za izdavanje dozvola na lokalnom nivou. Uslijedio je završni panel u kojem su predstavnici USAID IEA, Opštine Laktaši, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, Komisije za koncesije RS i Operatora za OIEEK FBiH poveli diskusiju o rješenjima kojima se na nivou opština i višim nivoima Vlade mogu uključiti građani i nevladine organizacije u projekte OIE, na način da se uloži u njihovu edukaciju i uključi u javnu diskusiju u najranijim fazama razvoja projekata.

Zaključci i preporuke će biti objavljene narednih dana na sajtu Gradske razvojne agencije i dostavljene pismenim putem svim učesnicima.

 

 

U OSTALIM VIJESTIMA