Otvoren Sajam zanimanja u Domu omladine

S ciljem upoznavanja učenika završnih razreda sa strukama i zanimanjima u banjalučkim obrazovnim ustanovama, sa fokusom na zanimanja koja su potrebna privredi i ove godine u Domu omladine otvoren je „Sajam zanimanja 2023“.

Tako će se učenicima ali i njihovim roditeljima u naredna dva dana na sajmu predstavitie srednje stručne škole, ali  i poslodavci iz različitih privrednih sektora.

Dvodnevni sajam svečano je otvorio gradski menadžer Bojan Kresojević, koji je kazao da je ponosan što se u Banjoj Luci organizuju aktivnosti koje mladima omogućavaju bolje upoznavanje sa profilima različitih zanimanja, ali i sa potrebama tržišta rada.

-Ukoliko nekome želite pomoći jedan dan, obezbijedite mu hranu za jedan dan, ali ukoliko nekome želite pomoći za cijeli život, dajte mu najbolje obrazovanje- poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Pojasnivši da upravo kroz organizaciju Sajma zanimanja i kvalitetne prezentacije različitih zanimanja Grad Banja Luka i Gradska razvojna agencija igraju važnu ulogu u donošenju jedne od najvažnijih odluka naših učenika u kontekstu obrazovanja i njihove dalje karijare, gradski menadžer je naglasio da je veoma značajno da se u životu opredijelimo za poslove u skladu sa svojim interesovanjima, ali da je potrebno pratiti i potrebe tržišta rada.

-Volite svoj posao da ne biste radili niti jedan dan. Ipak, period u kojem živimo je izuzetno dinamičan, ovo je period digitalizacije i vještačke inteligencije i potrebno je stvarati ambijent za obrazovanje upravo u tom polju – naglasio je Kresojević, te dodao da će Grad Banja Luka i ove godine izdvojiti oko 100.000 KM za opremanje stručnih kabineta  s ciljem stvaranja boljih obrazovnih uslova.

Direktor  Gradske razvojne agencije Neven Stanić kazao je da je cilj ovog događaja da se učenici bolje upoznaju sa određenim zanimanjima, kako bi se u životu opredijelili za poslove u skladu sa njihovim intersovanjima.

-Učenici završnih razreda 26 banjalučkih osnovnih škola imaće priliku da se upoznaju sa zanimanjima i dobiju sve neophodne informacije u vezi sa nastavnim planovima srednjih škola ali i mogućnostima koje određena zanimanja nude u kontekstu daljeg školovanja i zapošljavanja. Naš cilj je zapravo da naše učenike usmjerimo i bolje ih upoznamo sa određenim zanimanjima i na taj način im pružimo bolju mogućnost profesionalne orijentacije – poručio Neven Stanić.

On je dodao da će Sajam trajati i 28. i 29. aprila, istakavši da je  posebno interesantno što će u subotu, 29. aprila roditelji imati priliku da se informišu o različitim zanimanjima, jer je, kako je kazao, činjenica da oni imaju veliki uticaj na djecu pri izboru zanimanja.

Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković rekao je da je ovaj sajam izuzetno značajan za sve učenike završnih razreda, kojima je na ovaj način omgućeno da dobiju sve neophodne informacije u vezi sa izborom zanimanja.

-Osim što će se bolje upoznati sa profilima određenih zanimanja, zahvaljujući saradnji sa Unijom poslodavaca imaće priliku da vide koja su zanimanja potrebna tržištu što će im omogućiti i da po završetku škole budu konkurentni na tržištu rada – rekao je Ninković.

Predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić rekao je da je usljed deficita određenih kadrova sve češća pojava da se zapošljavaju ljudi čije formalno obrazovanje ne odgovara potrebi radnog mjesta , a ovo je prilika da mlade ljude usmjerimo u perspektivna zanimanja.

Sajam zanimanja biće otvoren svaki dan u ovom periodu u Domu omladine, u terminu od 11.00 do 16.00 časova.

U OSTALIM VIJESTIMA