Počela implementacija projekta „Jačanje kapaciteta za provođenje praktične nastave u JU Tehnička škola Banja Luka“ vrijednosti 560 000 €

Projekat „Jačanje kapaciteta za provođenje praktične nastave u JU Tehnička škola Banja Luka“ u vrijednosti od 560 000 €, koji je pripremljen tokom 2022. godine, odobren je za finansiranje iz Regional Challange Fund-KFW-a Programa te je počela njegova implementacija nakon što je nedavno potpisan Ugovor o implementaciji i projekat prezentovan javnosti.

Gradska razvojna agencija Banja Luke je prije godinu dana okupila partnerski konzorcijum te u saradnji sa JU Tehničkom školom Banja Luka i 9 lokalnih kompanija partnera pripremila projektnu aplikaciju i kandidovala projekat na Javni poziv za projekte u okviru Regional Challange Fund KFW-a.

Projekat se sastoji od sljedećih aktivnosti: rekonstrukcije školskih radionica, nabavke potrebne opreme za radionice za praktičnu nastavu, programa obuke za nastavnike stručnih predmeta, te uspostavljanja kooperativnog programa za izvođenje praktične nastave za učenike škole. Projektni partneri su sljedeće partnerske kompanije: Elas Metalexpert, Kolektor, Tri best, Mahle, Simtehnik, Hidraulika Flex, Ars inženjering, Maksmara, a implementacija će trajati tri godine.

Gradska razvojna agencija će nastaviti da pruža stručnu pomoć pri implementaciji projekta a u skladu sa partnerskim sporazumom.

Osim toga, Gradska razvojna agencija je i tokom 2023. godine u saradnji sa JU Politehnička škola pripremila još jedan projekat za pomenuti fond po nazivom „Jačanje kapaciteta za provođenje praktične nastave u JU Politehnička škola“ u predloženoj vrijednosti od 200 000 € a koji je odobren u prvom krugu evaluacije i za koji očekujemo finalne rezultate u narednom mjesecu.

U OSTALIM VIJESTIMA