Posjeta Trening centru Velenje – Podrška Gradske razvojne agencije stručnom obrazovanju

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banja Luka, Vesna Marinković Vojvodić i Momir Širko, posjetili su Trening centar u Velenju s ciljem upoznavanja sa radom centra te intenziviranja saradnje u vezi sa pripremom novih projekata.

MIC centar Velenje je trening centar koji ima veliki broj savremeno opremljenih kabineta za potrebe provođenja praktične nastave kako u redovnom obrazovanju tako i za potrebe provođenja obuka za odrasle prema potrebama kompanija. Oprema u kabinetima omogućava uspješno provođenje praktične nastave posebno u oblastima prerade metala, elektromehanike, mehatronike, elektrotehnike te obnovljivih izvora energije, kako za učenike srednjih škola tako i za studente.

Osim toga, predstavnici Gradske razvojne agencije i MIC centra su dogovorili partnerstvo u pripremi novog projekta u okviru EU programa ERASMUS +, te drugih EU programa.

U okviru svojih aktivnosti podrške razvoju stručnog obrazovanja, Gradska razvojna agencija je u prethodnom periodu, i u saradnji sa školama, pripremila 2 projekte aplikacije koje su kandidovane u okviru Poziva za projekte KFW – Regional Challenge fund.

Projekat „Jačanje kapaciteta za provođenje praktične nastave u JU tehnička škola Banja Luka“ u vrijednosti od 560 000 €, koji je pripremljen tokom 2022. godine, odobren je u potpunosti te se očekuje potpisivanje Ugovora o implementaciji u narednim danima, dok je projekat „Jačanje kapaciteta za provođenje praktične nastave u JU Politehnička škola“ u okvirnoj vrijednosti od 196 000 € odobren u prvom krugu evaluacije a za koji je u toku priprema detaljnog projekta.

U OSTALIM VIJESTIMA