Predstavnici Agencije učestvovali na IT Konferenciji Banja Luka 2018

Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske organizovao je u četvrtak 13.12.2018. u hotelu Bosna u Banjoj Luci IT CONFERENCE BANJA LUKA 2018, koja je okupila više od 100  učesnika iz Republike Srpske, ali i zemalja regiona. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), kao i Delegacije EU u BiH.

Koordinator Konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske Bojan Ćudić rekao je da je konzorcijum, kojeg čine Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora RS, Inovacioni centar Banja Luka i dva javna univerziteta, u Mreže u posljednje dvije godine podržao aktivnosti oko 2.000 preduzeća iz Srpske vezane za internacionalizaciju poslovanja, kroz savjetodavnu i podršku pristupu finansijama.

Ćudić je najavio da će se Konzorcijum u narednom periodu fokusirati i na neke nove vidove podrške, među kojima je digitalizacija poslovnih procesa.

Republika Srpska ima potencijal za razvoj mikropreduzetništva zasnovanog na informaciono-komunikacionim tehnologijama i da u vrlo kratkom roku napravi značajan iskorak u toj oblasti u ekonomskom smislu, istakao je, u izjavi novinarima, direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.
– To će doprinijeti razvoju društva u cjelini. Kroz sistem digitalne transformacije mi mijenjamo sve sfere društva, s obzirom da se prilagođavamo modernim tehnologijama i trendovima, između ostalog u privrednom, ali i ostalim segmentima društva – rekao je Rajčević i naglasio da Srpska mora „uhvatiti korak“ sa razvijenim svijetom i da su sva dešavanja u vezi sa reorganizacijom uprave u Republici Srpskoj usmjerena ka tom cilju.

Rajčević je u tom kontekstu naveo i da formiranje ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske predstavlja jasan signal da Vlada razvoj modernih tehnologija i informacionog društva postavlja kao jedan od prioriteta u svom radu.

– U ovim strateškim ciljevima leži i odgovor na demografske izazove sa kojima se suočavaju Srpska i region, gdje će transformacija visokog obrazovanja i razvoj modernih tehnologija predstavljati alat da naši mladi ne odlaze, nego da ovdje pronađu svoju budućnost – rekao je Rajčević.

Direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić navela je da u Srpskoj trenutno postoji 450 registrovanih kompanija iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, dodajući da je rast ovog sektora preduslov za razvoj drugih sektora, jer bez digitalizacije nema ukupnog privrednog razvoja.

– Privredna komora Srpske se u svojim djelatnostima usmjerila na podizanje svijesti kod privrednih društava i na popravljanje poslovnog ambijenta u smislu prilagođavanja potrebama digitalne transformacije, jer bez digitalizacije nema ni novih inovativnih rješenja – dodala je Ristićeva.

U okviru Konferencije održana su i dva panela. Na prvom, odnosno uvodnom panelu, Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS, Srđan Rajčević, direktor Privredne komore RS, Dragica Ristić i pomoćnik ministra nauke i tehnologije RS, Siniša Marčić, razgovarali su o digitalnoj agendi. Panelom je moderirao direktor Inovacionog centra Banja Luka, Drago Gverić.

Na drugom panelu, „o uspješnim pričama“,  kojim je moderirao profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Jovo Ateljević, svoja iskustva podijelili su Milan Rodić iz kompanije Media Lab, Maja Jovičić iz kompanije Way Seven Technologies i Dragan Ninić iz Lanaco Company.

U drugom dijelu konferencije održani su bilateralni susreti, na kojima su učestvovali privrednici iz Republike Srpske, ali i zemalja regiona.

Izvor: www.eunors.org

U OSTALIM VIJESTIMA