Predstavnici Agencije učestvovali na “2018 EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event-Zagreb”

22. i 23. novembra u Zagrebu u organizaciji PwC-a u saradnji sa Platformom za evropsku saradnju klastera čiji je domaćin bio Zagrebački centar za inovacije, održao se “2018 EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event-Zagreb”

Događaj je okupio 10 učesnika iz Srbije, Kosova, Makedonije i drugih zemalja COSME, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Švedska. 65 klasterskih organizacija iz zemalja zapadnog Balkana, zemalja Evropske unije, Ukrajine i Turske učestvovale su na sastancima za ugovaranje saradnje.

Ovi klasteri predstavljaju veliki broj preduzeća i više od 4000 malih i srednjih preduzeća u oblastima poput agrarne i proizvodnje hrane, IT-a, automobilske industrije, turizma, pomorstva, tekstila-odjeće-obuće, farmacije, hemijske industrije i energetike.

Klasterska udruženja uspjela su da uspostave više od 230 uspješnih sastanaka koji su dali uzajamne praktične savjete o upravljanju klasterima, kao i o provedbi uspešnih prekograničnih i međusektorskih saradnji. Delegacije klastera imale su priliku da učestvuju u tri različite studijske posjete Hub-u 385, Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Zagrebu i kompaniji Feroimpex.

Očekuje se da će događaj rezultirati sporazumima o saradnji i dugoročnim partnerstvima, kao i daljoj saradnji u međusektorskim projektima i industrijama između klastera iz EU i klastera iz zemalja Zapadnog Balkana.

U OSTALIM VIJESTIMA