Prekogranični projekat Evropske unije vodi banjalučke srednjoškolce u posjetu Sloveniji

Gradska razvojna agencija Banja Luka i Razvojna agencija Savinjsko Šaleške regije  iz Slovenije, implementiraju zajednički  projekat „The way forward“  koji se finansira iz EU programa „ Evropa za građane „ u vrijednosti od 50.000,00 KM. Sredinom 2018 godine razvojne agencije su pripremile projektnu aplikaciju te istu kandidovale na poziv u okviru mjere „Town Twining„.

Glavni cilj projektnih aktivnosti je promocija „aktivnog evropskog građanstva“ kao podrška uključivanju u procese evropskih integracija. Kroz projekat će se intenzivirati saradnja projektnih partnera te obezbijediti prenos znanja i iskustava između učenika srednjih škola  Banje Luke i Velenja iz Slovenije. Partneri iz Slovenije  kao članice Evropske unije će goste iz Banjaluke upoznati sa mogućnostima školovanja, iskustvima te načinom života u zemlji Evropske unije. Projektom su planirane studijske  posjete za preko 180 učenika iz tri srednje škole u Banjoj Luci : Gimnazije, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole.

Posjeti Savinjsko Šaleškoj regiji i gradu Velenje prisustvovaće takođe direktori pomenutih škola, zajedno sa načelnicima Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku i Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo omladinu i sport. U gradskoj upravi Velenje biće upriličen sastanak direktora škola i predstavnika nadležnih odjeljenja što će biti prilika  da se definišu novi projekti prekogranične saradnje.  Gradska razvojna agencija Banja Luka  sa Razvojnom agencijom Savinjsko Šaleške regije trenutno priprema 2 nova projekta prekogranične saradnje, a gore pomenuti projekat je jedan od takođe dva pripremljena iz 2018 godine.

U OSTALIM VIJESTIMA