Promovisano 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje

Gradska razvojna agencija CIDEA prisustvovala je i aktivno učestvovala na hibridnom promotivnom događaju LEP II – nove prilike, nova radna mjesta, koji se održao u srijedu, 20, aprila 2022. godine u UNITC  Poslovnom Centru Sarjevo.   U sklopu događaja bila je organizovana  i panel diskusija na kojoj je učestvovao predstavnik agencije i razmjenio iskustva sa predstavnicima ostalih partnerstava u BiH.

Događaj se organizovao u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Događaj je bio prilika i za predstavljanje 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje s kojima je Međunarodna organizacija rada potpisala ugovore, kao i razmjenu iskustava između korisnika prve faze projekta podrške Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH i onih partnerstava koja tek treba da realizuju svoje projektne ideje.

Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba. Očekuje se da će najmanje njih 600 biti zaposleno nakon obuke.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banja Luka je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

U OSTALIM VIJESTIMA