Radionica poboljšanje okvira za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije kroz jačanje administrativnih kapaciteta opština

Smanjenje rizika povezanih s procesom izdavanja dozvola je jedan od ključnih elemenata u podsticanju razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) u Bosni i Hercegovini. Cilj ove radionice je poboljšanje uslova za finansiranje projekata OIE kroz smanjenje administrativnih rizika na lokalnom nivou.

Ova radionica namijenjena je primarno državnim službenicima, koji u opštinama rade na razvoju projekata OIE, odnosno u direktnom su dodiru sa investitorima prilikom procedure izdavanja dozvola, te koji će zahvaljujući prikupljenim saznanjima raditi na poboljšanju situacije u njihovim sredinama. Međutim, isto tako radionica je relevantna za sve ostale učesnike tržišta OIE u BiH, kao što su investitori, predstavnici državnih organa, operateri prijenosnog i distribucijskog sistema, operatori za OIE i EK, regulatori, te predstavnici razvojnih organizacija.

Kroz ovu radionicu učesnici će razmijeniti iskustva o glavnim administrativnim preprekama za razvoj OIE, koje ujedno predstavljaju glavne izvore rizika za investitore. Isto tako, raspravljati će se o uspješnim mjerama za smanjenje administrativnih rizika iz Austrije i EU uopšteno, kao i drugih zemalja regije kao što je Srbija. Temeljem zajedničke diskusije i interaktivne radionice, učesnici će predložiti plan/preliminarnu mapu puta za smanjenje postojećih rizika na lokalnom nivou i poboljšanje procedure izdavanja dozvola za planiranje i izgradnju energetskih postrojenja.

Radionicu provode Joanneum Research u saradnji s Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i Gradskom razvojnom agencijom Banja Luke “CIDEA”

Datum: 04.10.2017. godine

Mjesto: Restoran Aquana, Aleja Svetog Save 80, 78000 Banja Luka

Molimo Vas da potvrdu učešća dostavite putem email-a na adrese: ana.beader@cidea.org dragana.tomicic@preda.rs.ba).
Broj učesnika radionice je ograničen, kao i broj predstavnika iz jedne institucije (dva predstavnika).

U OSTALIM VIJESTIMA