Čišćenje staza i jezera na Manjači počinje 27. juna

Banjaluka, ali i okolna mjesta uskoro bi trebalo da dobiju novu turističku destinaciju na Manjači, koja će zasigurno ispuniti prohtjeve i najzahtjevnijih turista, ali i domaćeg stanovništva, koje će bijeg od svakodnevnog života pronaći na samo 22 kilometra od grada.

Prva faza projekta izgradnje turističko-sportskog centra na Manjači, koji će, kada bude izgrađen, ponuditi brojne turističke, sportske i rekreativne sadržaje, počinje 27. juna čišćenjem staza i jezera.

Projekat, koji radi Gradska razvojna agencija (CIDEA) u saradnji s Turističkom organizacijom grada (TOBL) i Centrom za razvoj poljoprivrede i sela, teći će u nekoliko faza, a završetak svih radova se može očekivati u naredne tri godine.

Mario Milanović, direktor CIDEA, rekao je da u prvoj fazi planiraju očistiti jezero i provjeriti da li je voda adekvatna za kupanje, a kasnije raditi na izradi infrastrukture.

Istakao je da su dosad vodili razgovore s većom grupom privrednika koje planiraju uvesti u projekat.

“Razgovarali smo s preduzećem ‘Pastir’ iz Kanjona, sa Speleološkim društvom, s ‘Capriolom’ koji iznajmljuje bicikle, s Konjičkim klubom ‘Čokorska polja’ i mnogim drugima i svi su zainteresovani da uđu u ovaj projekat te da svoje proizvode plasiraju na Manjači”, kazao je Milanović.

Naglasio je da će se u prvoj fazi projekta raditi i na određivanju lokacija na kojima će kasnije biti postavljeni stambeni kontejneri, koji će biti mini-apartmani raspoređeni u šumi i oko jezera kao idealno prenoćište za sve posjetioce.

Irena Radojević, direktorica TOBL, rekla je da će turističko-sportski centra na Manjači ponuditi sve vrste turizma, a pored toga će doći do povećanja broja smještajnih jedinica.

“To ide u korist Banjaluci, jer svi znamo da se sada traži krevet više. Osim toga, građani neće morati odlaziti na udaljene destinacije za vikend ture, jer će im se pružiti kvalitetna opcija odmora van grada, a blizu mjesta življenja”, rekla je Radojevićeva.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, rekao je da će lokalnom stanovništvu na platou Manjače biti omogućeno da plasiraju svoje proizvode, koje će svi posjetioci moći kupiti po povoljnim cijenama.

“Planiramo napraviti i ‘zmijanjsku varoš’, gdje će biti plasirani domaći proizvodi karakteristični za ovaj dio Manjače”, rekao je Ilić.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekao je da grad podržava ovaj projekat, te da će ovo sigurno proširiti smještajne kapacitete Banjaluke.

“Smatramo da turističku ponudu treba proširiti van gradskog jezgra. Trebalo bi sada na prostoru platoa Manjača da bude napravljena jedna ladara i tri bungalova za početak, da se pokaže da je ovaj projekat izvodljiv”, rekao je Stanić.

 

Izvor: Anja Matarugić/Nezavisne

 

 

U OSTALIM VIJESTIMA