Učenici osnovnih škola u posjeti preduzećima

Gradska razvojna agencija Banja Luka u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS organizuje posjete učenika osnovnih škola banjalučke regije privrednim subjektima iz raznih sektora.

Cilj posjeta je upoznavanje učenika završnih odjeljenja sa načinom rada preduzeća kao i stručnim zanimanjima koja postoje u istim, a sve u svrhu promocije deficitarnih zanimanja te usmjeravanja obrazovanja prema potrebama tržišta rada.

Spajanjem osnovnih škola i privrednika iz lokalne zajednice stvaraju se bolji uslovi za informisanje osnovaca o zanimanjima iz pojedinih sektora, kako bi se lakše opredijelili za određena zanimanja koja su u skladu sa potrebama tržišta rada.

Posjete učenika osnovnih škola, prva je u nizu planiranih aktivnosti formiranog Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje kojim koordiniše Gradska razvojna agencija Banja Luka, a  putem kojeg se prvenstveno želi omogućiti djelotvorno i efikasno približavanje tržišta rada i obrazovnog sistema, predlaganjem mjera za kvalitetniju upisnu politiku i uspostavljanje veze između preduzeća i škola u svrhu obezbjeđivanja deficitarnih zanimanja.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić zajedno sa učenicima završnog razreda banjalučke OŠ „Aleksa Šantić“ i vlasnikom preduzeća „Krajina klas“ Sašom Trivićem obišla je proizvodni pogon ovog preduzeća u Debeljacima kod Banje Luke.

“Cilj današnje posjete je da se učenici upoznaju sa određenim zanimanjima i da im se olakša odluka prilikom upisa u srednje škole. Ukoliko učenike ne dovedete na lice mjesta, oni nemaju viziju kako sve izgleda i funkcioniše u proizvodnji, a važno je i da saznaju koja su sve radna mjesta zastupljena“, rekla je Trivićeva.

 „Želimo preduzeti sve korake kako bismo kreirali što kvalitetniju upisnu politiku i uskladili obrazovni sistem sa tržištem rada te omogućili učenicima sticanje potrebnih znanja i vještina za određena zanimanja i olakšali im put do zaposlenja“, istakla je ministar Natalija Trivić.

Saša Trivić kao podpredsjednik novoformiranog Savjeta za obrazovanje i vlasnik kompanije Krajina klas izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici poslovne zajednice u prilici da zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture razvijaju koncept promocije zanimanja i preduzeća, radi usklađivanja upisne politike sa potrebama tržišta rada.

“Projekti posjete pogonima pružaju djeci priliku da se upoznaju sa raznim zanimanjima i lakše izaberu šta je to što bi voljeli raditi u životu, a kako bi bilo manje pogrešnih izbora i kasnijih prekvalifikacija “, dodao je Trivić.

Dogovorenim  posjetama biće obuhvaćeni pogoni prehrambene, metalske, drvoprerađivačke i tekstilne industrije, a u naredna  4 dana planirane  su posjete za još četiri osnovne škole u Banja Luci.

Pored Krajina Klasa, učenici OŠ Aleksa Šantić iz Banja Luke imali su priliku da posjete proizvodne pogone preduzeća Drvoprodex i Exclusive Lingerie iz Banja Luke. Posjete osnovaca će biti organizovane prema dogovorenim rasporedima i u preduzećima Elas metalexpert i Tri best doo .

U OSTALIM VIJESTIMA