Učenici u posjeti preduzećima

Gradska razvojna agencija Banja Luka u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske organizovala je u periodu od 22. do 29. maja 2019. godine posjete učenika devetih razreda osnovnih škola banjolučke regije privrednim subjektima.

Gotovo 300 učenika iz sedam osnovnih škola sa područja Banje Luke: OŠ „Aleksa Šantić”, OŠ „Branko Radičević”, OŠ „Ivo Andrić”, OŠ „Ivan Goran Kovačić”, OŠ „Georgi Stojkov Rakovski”, OŠ „Milan Rakić” i OŠ „Milutin Bojić” posjetili su šest uspješnih privrednih subjekata: Exclusive lingerie, ELAS Metalekspert d.o.o, Krajina klas d.o.o, Tri Best d.o.o., Drvoprodeks iz Banje Luke i Kolektor CCL d.o.o. Laktaši.

Tokom ovih posjeta učenici su imali priliku da se upoznaju sa uslovima rada i funkcionisanjem više preduzeća iz različitih sektora prerađivačke industrije – pekarske, tekstilne, mašinske, drvoprerađivačke industrije, a posjetili su i proizvodne pogone za proizvodnju auto-dijelova, kućanskih aparata i proizvodnju liftova.

Cilj je bio da se osnovne škole približe privrednim subjektima iz lokalne zajednice kako bi se stvorili bolji uslovi za identifikovanje i upoznavanje osnovaca sa zanimanjima i uslovima rada u pojedinim sektorima privređivanja, a kako bi stekli osnovna predznanja o pojedinim zanimanjima i u skladu s tim se lakše opredijelili za izbor zanimanja i nastavak školovanja.

Učenici su imali priliku da vide gdje se kreiraju ideje za izradu pojedinih proizvoda, kako izgleda direktan rad na proizvodnim mašinama, do uvida u gotove proizvode.

Predstavnici škola, obuhvaćenih ovim projektom, smatraju da je ovo pozitivna aktivnost kojom učenici dopunjavaju stečeno znanje sa boljim uvidom u stvarna dešavanja. Vjeruju da će im ova aktivnost pomoći da preispitaju svoja uvjerenja i odluke, te predrasude o pojedinim zanimanjima, koja su stekli na osnovu površnih, neprovjerenih informacija.

Smatraju da ovaj vid aktivnosti treba početi već u prvom polugodištu devetog razreda ili čak u osmom razredu, jer su na kraju devetog razreda, u najvećoj mjeri, već donijeli odluke o svom budućem zanimanju, odnosno upisu u srednje škole.

Takođe, smatraju da treba uključiti veći broj privrednih subjekata u ove aktivnosti.

Iz škola ističu i da postoji zainteresovanost učenika da rade tokom školskog raspusta u pojedinim preduzećima uz adekvatnu naknadu od strane poslodavca.

Predstavnici preduzeća zadovoljni su zainteresovanošću učenika i smatraju da ovo treba da bude praksa za naredni period. Predlažu izradu promotivnih materijala, njegovu distribuciju po školama i prezentovanje učenicima u okviru redovnog nastavnog plana i programa.​

Fotografija posjete učenika preduzeću “ELAS Metalekspert d.o.o.”

U OSTALIM VIJESTIMA