Učesnici druge grupe pilot projekta “NurseScout” posjetili Gradsku razvojnu agenciju

Dana 19.12.2019. godine, predstavnici Gradske razvojne agencije su održali prezentaciju o Banjaluci za drugu grupu učesnika iz Meksika i Rusije pilot projekta “NurseScout”.Ovaj program se realizuje u sklopu procesa “Kvalifikovana migracija”, koji predstavlja trajno rješenje nedostatka kvalifikovane radne snage u zdravstvenom sistemu Njemačke. S obzirom da te potrebe ne mogu ispuniti ljudi koji su već tamo zaposleni, odgovarajući njegovatelji se moraju regrutovati iz inostranstva. Kandidati za obuku će dolaziti iz zemalja Južne Amerike i Istočne Evrope. Obuke neće moći pohađati kandidati iz zemalja bivše Jugoslavije, što je jedan od načina da se zaustavi odlazak medicinskog osoblja sa ovih prostora.

Putem ranije ostvarenih međunarodnih kontakata, projekat „NurseScout“ je prezentovan Gradskoj razvojnoj agenciji Banja Luka.  Nakon analiza potencijalnih prostora, povezanosti i drugih uslova, Banja Luka je izabrana za lokaciju gdje će se izgraditi trening centar. Osim Trening centra, u Banjaluci će se izgraditi i kampus za obuku za njegu starih i nemoćnih lica na teritoriji Njemačke. Lokacija izgradnje još nije definisana, a prve obuke će se odvijati u sklopu Banja Luka College fakulteta. Sve troškove kandidata kao što su smještaj, stipendija, laptopi, mobilni telefoni, zdravstveno siguranje snosi QI Consult.

Prije nego što budu zaposleni u njemačkom sistemu zdravstvene njege, radnici treba da budu pripremljeni jezički, tehnički i sistematski. Radnici koji budu izabrani će biti smješteni u kampusu tokom pripremnog kursa, koji će trajati 6 mjeseci. Nakon uspješno realizovanog kursa i položenih ispita, oni će otputovati u Njemačku gdje će početi raditi.

Projekat će trajati najmanje 10 godina. Veći dio ovog programa će se odvijati van Njemačke, u cilju  osiguranja dugotrajne ekonomske održivosti.

U OSTALIM VIJESTIMA