Uručeni ugovori o dodjeli subvencija za samozapošljavanje

Po osnovu Javnog poziva za dodjelu subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2023. godinu, uručeni su ugovori za ukupno 119  preduzetnika koji su ispunili uslove za subvencije za samozapošljavanje, odnosno za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti.  

Grad je u svrhu podrške privredi izdvojio ukupno oko 1,5 miliona KM subvencija, dok je konkretno za liniju samozapošljavanja iz gradske kase izdvojeno oko 670 hiljada KM. Dodijeljeno je pet vrsta subvencija, i to: za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje); za povećanje produktivnosti i podršku izvozu; za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti; subvencija samostalnim preduzetnicima koji imaju do pet zaposlenih, kao i subvencija za razvoj turizma.

Ove godine je evidnetan znatno veći broj prijavljenih u odnosu na prethodne godine, tako se za samozapošljavanje prijavilo čak 174 zainteresovanih. Pored obuka za poslovno planiranje, koje su bile obavezne za sve prijavljene, podržani preduzetnici će imati priliku da koriste i mentоrsku podršku od strane sertifikovanih mentora Gradske razvojne agencije i Odjeljenja za privredu Grada.

U narednom periodu, predstavnici Gradske razvojne agencije će pristupiti kontroli namjenskog utroška dobijenih sredstava i podršci u razvoju novoosnovanih preduzetničkih djelatnosti.

U OSTALIM VIJESTIMA