USPJEŠNO REALIZOVAN EU4BUSINESS PROJEKAT „PODRŠKA ZA POKRETANJE STARTUPA IZ OBLASTI IT SEKTORA“

Projekt „Podrška za pokretanje startupa iz oblasti IT sektora“ je realizovan u periodu 2020-2021. godina, a njegov glavni cilj je bio da se doprinese povećanju zapošljivosti među mladima jačanjem preduzetničkih kompetencija i stvaranjem uslova za njihovo samozapošljavanje. 100 mladih ljudi, starosti od 18 do 36 godina je imalo priliku da prođe obuku iz preduzetništva, a 20 najboljih poslovnih ideja nagrađeno je grant sredstvima u iznosu od oko 10.000KM zavisno od njihovih zahtjeva u poslovnom planu.

Učesnici projekta su imali jedinstvenu priliku da budu edukovani u skladu sa MOR metodologijom „Započni svoj biznis” (Start Your Business), sa ciljem izrade poslovnog plana kao preduslova za lansiranje sopstvenog biznisa. Tokom trajanja tri ciklusa edukacije učesnici su imali priliku da rade sa iskusnim trenerima i mentorima iz oblasti preduzetništva a posebno bismo istakli da je trener Gradske razvojne agencije Banja Luka, gopodin Ivan Babić je certififikovan od strane MOR-a za izvođenje treninga po metodologiji „Započni svoj biznis” (Start Your Business).

Dvadeset najboljih poslovnih ideja je nagrađeno grant sredstvima, a pored toga, omogućena im je i dodatna mentorska podrška jedan na jedan od strane certifikovanog trenera Gradske razvojne agencije Banja Luka gospodina Ivana Babića, zatim mentoring za razvoj proizvoda od strane ekperata sa  Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka, kao i usluge koje pruža Inovacioni centar Banja Luka u okviru Poslovnog inkubatora.

“Kao i čitav svijet i mi smo se u procesu implementacije susreli sa pandemijom COVID19 koja je svakako promijenila način obuke i komunikacije sa učesnicima. Projektni partneri su se dogovorili da jedan dio materijala uradimo u formatu video tutorijala, koje će učesnici moći u svakom momentu da pogledaju, premotaju i podsjete se na stavke koje su njima bitne. Drugi dio obuke radili smo onlajn putem zoom aplikacije, a mentorske sesije smo radili u formatu jedan na jedan. Bio je to izazov i za organizatore i za učesnike, ali smo na kraju uspješno implementirali čitav proces.” – izjavio je direktor Inovacionog centra Banja Luka, Drago Gverić.

Nagrađene ideje naslanjaju se na IKT sektor, uključujući i kreativne industrije. Bilo je vrlo teško odabrati dvadeset najboljih jer su zaprimljene zaista kvalitetne ideje. Nagrađene poslovne ideje će na našem tržištu ponuditi različit spektar usluga, kao što su: digitalni marketing, 3D modelovanje, grafički dizajn, novi softveri iz oblasti upravljanja administracijom i onlajn trgovine.

“Uvijek je zadovoljstvo vidjeti mlade, obrazovane ljude koji se odluče na pokretanje sopstvenog biznisa. Aktivnosti i projekti ove vrste predstavljaju značajnu podršku svima njima.”  – dodao je Mario Milanović, direktor Razvojne agencije grada Banjaluke koja je nosilac ovog projekta.

Projekat “Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” jeste spoj edukacije, mentorske i finansijske podrške, a svaka od njih je jednako važna u procesu pokretanja biznisa, što su  samu učesnici programa prepoznali.

Dragi Ivane, hvala ti na novim znanjima koje si sa nama podjelio. Meni su lično tvoja predavanja mnogo značila za finalizaciju plana za MOR projekat – u zahvalnici je istaklaBožana Ćorda, osnivačica start up-a Boffice

Poslovni plan sam pripremio prema svim savjetima i sugestijama mentora Ivana Babića iz Gradske razvojne agencije Banja LukaŽelim da Vam se zahvalim na izuzetnoj prilici i kvalitetnoj podršci koja mi je pomogla da puno toga naučim iz oblasti koja mi je bila nepoznanica. Radujem se budućoj saradnji. – naveo je Marković Igor, start up “Titan”

„Za nekoga ko nije završio ekonomiju, a ulazi u preduzetničke vode, obuke koje se tiču vođenja poslovanja i upoznavanja zakona i pravila su od izuzetne važnosti. Uz stručne savjete kreirala sam i biznis plan, koji je pozitivno ocijenjen na finalnom predstavljanju. Izuzetno sam zahvalna treneru Dragi Gveriću, koji nam je kroz brojne primjere objasnio samu izradu biznis plana, ali i brojna pravila koja se tiču samog poslovanja. Pored predivnog iskustva i znanja na obuci, stekla sam i prijatelje, koji su sav period učenja dodatno uljepšali“, istakla je Branka Jelić, osnivač startupa BPixels.

„Za nekog ko prvi put pokreće svoj biznis mnoge jednostavne stvari mogu da se učine veoma komplikovanim. Izuzetno mi je drago da sam imala sreću da se upoznam sa sjajnim ljudima koji sprovode projekat EU4Business u Inovacionom centru u Banjaluci koji su mi pružili mentorsku podršku i pomogli da kroz radionice riješim mnoge nedoumice, razmjenim iskustvo sa ostalim učesnicima i naučim nešto novo. Mislim da realizacija ovakvih projekata znači puno, pogotovo za tržište kakvo je Bosna i Hercegovina.“ – istakla je Ivana Petković, osnivač startupa Neo Analytica.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a”  se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). EU4Busines projekat zajedno provode GIZ, MOR i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka kojeg čine Gradska razvojna agencija Banja Luka kao kreator i nosilac projekta, te partneri: Grad Banja Luka, Inovacioni  centar Banja Luka – ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab”d.o.o., Telegroup d.o.o. i udruženja „Bit Alijansa“ i Klub poslovnih žena Republike Srpske“.

U OSTALIM VIJESTIMA