Velika prilika za startape i iz BiH – Više od 100 mil EUR u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva

Bosanskohercegovački startapi u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku učestvovati u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startap akceleratoru u ovom segmentu, čiji je cilj jačanje inovacija i poduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Evrope.

Novi je to projekt kompanije Labena, regionalnog predvodnika u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji, a u sklopu ovog akceleratora startapi i pojedinci dobivaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 mil EUR.

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovat će u istočnoj i srednjoj Evropi te će povezivati kadrove, ključna znanja i vještine te kompanije i izvore finansiranja zainteresirane za podršku projektima.

U sklopu ovog projekta, startupi, univerziteti, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unapređenja prehrane i slično.

– Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi naučne publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startapima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore – izjavio je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u kompaniji Labena i dodao da je fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startapa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou.

Kako bi ostvarili mogućnost učešća u ovom programu, zainteresirani startapi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. marta na www.labenaventures.com. Od svih pristiglih ideja i projekata posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata.

Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina te vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednosedičnog bootcampa, a zatim slijedi tromjesečna edukacija koja uključuje blisku interakciju s više od 80 certificiranih mentora iz cijelog svijeta u različitim područjima poslovanja, finansija, biotehnologije te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja.

U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i finansijskim resursima, dok u okviru programa Alumni Growth timovi učestvuju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više država, uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Pokrajinu Kosovo čime se otvara prilika za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja.

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini. U ovaj je projekt uložila više od 100.000 eura.

– Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana te se realiziraju i koriste u praksi, jer mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima pomoći i osposobiti sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte, htjeti ih testirati, razviti i komercijalizirati. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Evropi, SAD-u i drugdje u svijetu – istaknuo je Borut Čeh, direktor kompanije Labena.

Dodao je da žele da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje koje će na kraju njihovog puta zaživjeti i poboljšati kvalitet života i zdravlja ljudi širom svijeta.

Labena Ventures je novi projekt kompanije Labena, d.o.o., koji osnažuje startap firme u srednjoj i istočnoj Evropi, kako bi lakše mogle nastupati na globalnom nivou.

Projekt omogućuje startapima i idejama s visokim potencijalom da se povežu i stvore partnerstva s investitorima i kompanijama koje su zainteresirane podržati ih finansijski, poslovno ili na druge načine uz brze metode učenja, čime im pomaže u istraživanju prilika na tržištu i pristupu poslovnim idejama. Riječ je o programu usmjerenom na pronalaženje najperspektivnijih i najinovativnijih startap firmi i firmi u nastajanju s područja biotehnologije, farmaceutskih proizvoda, zdravstvene zaštite, prehrane i okoliša. Više informacija dostupno na: labenaventures.com

U OSTALIM VIJESTIMA