Započela obuka za pokretanje vlastitog posla

Gradska razvojna agencija Banja Luka i partnerske organizacije okupljene u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Banja Luka započeli su trodnevnu obuku „Pokreni svoj posao“ po metodologiji Međunarodne organizacije rada  za  nezaposlene osobe.

Program podrške se realizuje u okviru projekta „Integracija nezaposlenih osoba na tržište rada uz pomoć LPZ Banja Luka“ koji se provodi u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacija rada.

Podrška za izabrane kandidate će biti obezbijeđena u dva ciklusa.

U prvom ciklusu će biti pružena savjetodavna i stručna podrška za 20 izabranih polaznika kroz učešće u besplatnoj obuci „Pokreni svoj posao“. Tokom obuke, polaznici će steći neophodna znanja i vještine za razradu poslovne ideje, odnosno izradu poslovnog plana. Na kraju obuke će nezaposlena lica prezentovati svoju poslovnu ideju pred komisijom, a 5 nezaposlenih lica čije poslovne ideje budu ocijenjene najboljim će dobiti finansijsku i savjetodavnu podršku za pokretanje vlastitog posla.

U drugom ciklusu, 5 odabranih nezaposlenih lica dobijaju podršku koja se sastoji od:

  • Savjetodavne podrške, kroz besplatnu trodnevnu obuku „Unaprijedi svoj posao“,
  • Bespovratne finansijske pomoći (grant) u iznosu do 6.800 KM za sufinansiranje troškova pokretanja sopstvenog posla, tj. registracije poslovnog subjekta,
  • Mentorske podrške za polaznike koji su izvršili registraciju poslovnog subjekta i pokrenuli vlastiti posao, sa ciljem osiguranja dugoročnog razvoja najboljih poslovnih planova i umanjenja rizika stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja posla.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Banja Luka je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

U OSTALIM VIJESTIMA