Drvo

Šumarstvo i drvoprerađivačka industrija Republike Srpske predstavljaju povezanu reprocjelinu čija djelatnost je uzgoj i iskorištavanje šuma i proizvoda rezane građe, elemenata, ploča, furnira i finalnih proizvoda od drveta.

U drvoprerađivačkoj industriji Republike Srpske posluje oko 500 privrednih subjekata u kojim je zaposleno oko 9.000 radnika. Od ukupne proizvodnje u prerađivačkoj industriji drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja učestvuje sa više od 16% ili 10,5% u ukupnoj industriji Republike Spske.

Spoljnotrgovinska razmjena na godišnjem nivou je oko 500 miliona KM pri čemu na izvoz otpada 400 miliona KM u kom izvoz namjestaja najviše učestvuje i iznosi oko 160 miliona KM. Vrijednost uvoza kreće se oko 90-95 miliona KM tako da je ostvareni izvoz četiri puta veći od ostvarenog uvoza. Suficit u spoljnotrgovinskih razmjeni na godišnjem nivou se ostvaruje u iznosu od preko 300 miliona KM.

Prema podacima APIF-a završni izvještaj o poslovanju za 2018. godinu dostavilo je 2816 preduzeća na području grada Banja Luka  od čega  37 preduzeća iz oblasti drvne proizvodnje Banja Luka.

Sektor drvo APIF 2018

Prema evidenciji Odjeljenja za privredu posluje 31 samostalni preduzetnik  u oblasti drvnog sektora na području grada Banja Luka.

Sektor drvo SP 2018

U OSTALIM VIJESTIMA