Obale, jezero Šljivno i njegovu okolinu na Manjači čistilo 200 ljudi

Akciji čišćenja jezera Šljivno na Manjači, koja je ozvaničila prvu fazu realizacije projekta “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks”, odazvalo se više od 200 ljudi.

Ovom akcijom, koju sprovode Gradska razvojna agencija u saradnji sa banjalučkim Centrom za razvoj poljoprivrede i sela i Turističkom organizacijom Banjaluke, biće očišćena i spojena staza namijenjena za obilazak jezera, te put do smještajnih jedinica koje će biti izgrađene u nekoj od narednih faza.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je Srni da će, nakon čišćenja, usljediti planovi o izgradnji infrastrukture, ističući da se već nekoliko privrednih subjekata javilo da na ovom prostoru podižu smještajne kapacitete.

Ilić je naveo da će biti pripremljen teren za izgradnju privremenih objekata na obali jezera, istakavši da bi na ovom prostoru u narednom vremenu mogli zaživjeti kampovi i škole u priodi za predškolski uzrast i osnovce.

– Poljoprivrednici su, takođe, zainteresovani za oživljavanje ovog prostora, jer ovdje planiramo izgradnju zmijanjski varoši, koja bi bila prodajni centar domaćih proizvoda – rekao je Ilić.

On je istakao da se nekoliko udruženja već javilo za uređenje dio plaže koji će biti iskorišten za kupanje, kao i dio na kojem će biti locirana dječija i sportska igrališta.

– Čitav lokalitet biće očišćen od otpada, a planiran je i početak čišćenja samog jezera od trave i otpada u vodi – naveo je Ilić.

On je rekao da se tokom dana očekuje da se akciji čišćenja pridruže i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, odbornici Skupštine grada, kao i predstavnici ministarstava Srpske.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović rekao je da je projekat “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks” jedinstven i inovativan, te da nudi razvoj modernih turističkih i sportskih kapaciteta, novih poslovnih modela, uz očuvanje regije sa svojim ruralnim obilježjima.

On je istakao da je Gradska razvojna agencija razvila idejni koncept projekta i prostora, studiju ekonomske opravdanosti, te da je u toku priprema urbanističkog plana za infrastrukturu.

Milanović je rekao da je veliki broj preduzetnika iz oblasti turizma i ugostiteljstva zainteresovan za učešće u ovom projektu, ističući da se prostor, koji je od Banjaluke udaljen 22 kilometra, mogao iskoristiti za ekstremne sportove, biciklizam, paraglajding, planinski reli, džipijade, što bi moglo biti realizovano u drugoj fazi projekta.

– Prema stranim donatorima uputili smo pet projekata, u vrijednosti od 700.000 evra, koje se odnose na područje cijele Manjače, a ukoliko prođu bar dva mislim da možemo završiti kompletnu drugu fazu i početak izgradnje bungalova – rekao je Milanović.

On je dodao da je već na raspolaganju 56 ležajeva u Edukativnom centru na Manjači.

– U okviru projekta otvaraju se mogućnosti za seoski turizam, lov i ribolov, te zdravstveni, manifestacioni, rekreativno-sportski turizam u okviru kojeg je moguće organizovati i edukativne kampove – rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, vrijednost projekta za Banjaluku je nemjerljiv, iako o finansijskoj konstrukciji još nezahvalno govoriti jer se projekat odvija u fazama.

Pomoćnik direktora banjalučke Turističke organizacije za međunarodna pitanja Minja Šurlan rekla je da su ciljevi ovog projekta i zaštita prirodnih resursa, te unapređenje postojeće infrastukture, kroz prostorno planiranje.

– Osnovni cilj projekta je razvoj zone Manjače kao novog turističko-rekreativnog kompleksa, a akcija čišćenja prostora je podstrek – rekla je Šurlan.

Ona je istakla da je veoma bitno da građani počnu da koriste ovaj prostor, kako bi na najbolji način predstavili jezero i Manjaču, što je i planirano samim projektom.

Šurlanova je dodala da se izgradnjom turističkog kompleksa na Manjači, otvaraju i mogućnosti za razvoj planinskog, seoskog, ekološkog, lovnog, sportskog, vjerskog i kulturnog turizma na ovom području.

Akciji čišćenja jezera Šljivno odazvali su se predstavnici Republičke uprave civilne zaštite, članovi Ronilačkog kluba “Buk”, Rafting kluba “Kanjon”, preduzeća “Eko-euro tim”, Ekološko-turističkog udruženja “Eko-park Rastuša” iz Teslić, te nekoliko banjalučkih društveno odgovornih kompanija.

Izvor: RTRS

U OSTALIM VIJESTIMA