Održan online seminar „Trendovi u IT sektoru“ u okviru EU4Business programa

U okviru projekta „Podrška za pokretanje startupa iz oblasti IT sektora“ koji podržava EU putem EU4Business programa juče je održan online seminar pod nazivom „ Trendovi u IT sektoru“.

Učesnici su imali priliku da čuju koji su to ekspertski trendovi u IT sektoru, te da se upoznaju za kompanijama koje su članice najveće krovne organizacije IT industrije u BiH – Bit Alijanse.

Tokom prvog izlaganja istaknuta je važnost praćenja globalnih trendova, te njihovog prilagođavanja lokalnom tržištu, posebno u kontekstu razvoja proizvoda i usluga, a mladi preduzetnici su čuli i konkretne preporuke i stručne savjete na temu razvoja ljudskih resursa i održavanja konkurentnosti u prvoj fazi poslovanja.

U sklopu networking dijela predstavnici članica Bit Alijanse govorili su o svojim iskustvima u poslovanju, a tom prilikom su podijelili korisne savjete za prevazilaženje različitih izazova sa kojima se susreću mladi preduzetnici.

IT industrija kao jedna od najbrže rastućih industrija u BiH predstavlja veliki potencijal za razvoj preduzetništva. Posebno su značajni projekti ovog tipa kroz koje podržavamo mlade preduzetnike i inovatore kroz mentorsku i finansijsku podršku”. – istakli su iz Bit Alijanse.

Svoja iskustva na putu od preduzetničke ideje do uspješnog biznisa, podijelile su banjalučke kompanije MediaLab, AdLab i Blok projekt. Na pitanja kada kompanije prerasta u veliku grupaciju i koji su koraci u proširenju tima i poslovanja, odgovore je dao direktor marketinga Telegroup kompanije Aleksandar Gligorijević.

„Projekti ove vrste predstavljaju sjajne lokalne inicijative za razvoj preduzetništva. Nadamo se da smo mlađim kolegama kroz prenošenje naših iskustava, pokušaja i pogrešaka, uspjeli pomoći u njihovom daljem razvoju.“ – dodao je Draško Simatović, Blok Projekt

Zaključak panela „Od ideje do uspješnog biznisa i velike grupacije“ jeste da se svi lokalni akteri moraju aktivno uključiti u razvoj programa i podrške koji će pomoći mladim preduzetnicima da što jednostavnije svoju poslovnu ideju pretoče u biznis. Podrška na samom početku jeste i najznačajnija, jer su preduzetnici u toj fazi izloženi velikom broju informacija i podataka koje nije jednostavno procesuirati i odrediti prioritete. Postojeće kompanije će uvijek podržati ove inicijative, te se nadaju da će ih u budućnosti biti sve više.

„Gradska razvojna agencija je i osnovana sa ciljem implementiranja razvojnih projekata, a ovo je svakako jedan razvojni projekat za našu lokalnu zajednicu. Naše buduće aktivnosti će i dalje uključivati aktivnu podršku razvoju preduzetništva.“ – dodao je Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banja Luka – CIDEA.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a” se realizuje u okviru projekta EU4Busines – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju. S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) I Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). EU4Busines projekat zajedno provode GIZ, MOR i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT-a“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka kojeg čine Gradska razvojna agencija Banja Luka kao kreator i nosilac projekta, te partneri: Grad Banja Luka, Inovacioni centar Banja Luka – ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab”d.o.o., Telegroup d.o.o. i udruženja „Bit Alijansa“ i Klub poslovnih žena Republike Srpske“.

U OSTALIM VIJESTIMA