Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za hibridizaciju sektora turizma te kulturnih i kreativnih industrija

Naručilac Gradska razvojna agencija Banja Luka – Cidea, Josifa Pančića 8, 78 000 Banja Luka, pokreće Javni poziv za projekat CCI4Tourism.

Ovim putem pozivaju se zainteresovana pravna lica na dostavu ponude u skladu sa sljedećim zahtjevima:

1.    PREDMET NABAVKE

Izrada projektnog prijedloga za hibridizaciju (umrežavanje) sektora turizma te kulturnih i kreativnih industrija

1.1.      Opis predmeta nabavke

Projekt CCI4TOURISM ima za cilj povećati kapacitet sektora kulturnih i kreativnih industrija u provođenju politike kulture i održivog turizma te poboljšati turističke proizvode/usluge u projektnim regijama uključivanjem kulturnih i kreativnih industrija (u nastavku CCI), takođe u svjetlu promjena i posljedica koje su nastale zbog pandemije Covid-19.

Da bi se to postiglo, potreban je novi nekonvencionalni pristup strategijama upravljanja turizmom. Projekat provodi aktivnosti vezane uz:

  • mobilizaciju talenata i otkrivanje inovativnih poslovnih ideja,
  • jačanje preduzetničke sposobnosti predstavnika CCI,
  • podsticanje i podržavanje hibridizacije između firmi koje djeluju u područjima kulture, kreativnosti i održivog turizma, kako za pokretanje novih poslova tako i za definisanje novih proizvoda.

Kako bismo podržali hibridizaciju (umrežavanje) preduzeća koja posluju u ovim sektorima i mogu zajednički implementirati inovativne proizvode/usluge za kulturni turizam, provodimo Pilot akciju koja će se održati u tri partnerske zemlje ili regije: Slovenija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina.

Pilot akcija će financijski podržati registrovane i odobrene projekte za integraciju turističkog te kulturnog i kreativnog sektora. Provedeni projekti će pokazati i provjeriti izvodljivost, učinkovitost i ponovljivost saradnje u malom razmjeru. Rezultati će biti evaluirani na nivou konzorcija projektnog partnerstva i uključeni u transnacionalni akcioni plan za razvoj održivog turizma u Jadransko-jonskoj regiji.

U OSTALIM VIJESTIMA